1879

ГИМНАЗИЈА ПИРОТ

1879
1

Успеси ученика

ШКОЛСКА 2023/24

ЕКИПА ГИМНАЗИЈЕ ПИРОТ ОСВОЈИЛА ТРЕЋУ НАГРАДУ НА МАТЕМАТИЧКОМ ТУРНИРУ У БЕОГРАДУ

Такмичење Математички турнир одржано је 18.маја у Београду. Екипа наше Гимназије, у саставу Огњен Миланов 1/5, Петра Костић 2/5, Страхиња Пешић 3/5 и Огњен Стефановић 4/5, освојила је 3.награду. Огњен Миланов освојио је 1.место, Страхиња Пешић и Огњен Стефановић добили су похвале, а млада Петра Костић је остварила запажено учешће. Успех ученика је велики јер се у категорији сваког разреда такмичило по 33 ученика. Организатор такмичења је МД „Архимедес“. Ментори ученика су професори математике Јања Јовановић, Саша Миланов, Милош Манић и Александар Мадић. Честитамо ученицима и колегама на овом лепом успеху и желимо још пуно математичких заврзлама и изазова!

ВЕЛИКИ УСПЕХ НАШИХ ГИМНАСТИЧАРКИ НА ШКОЛСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ

На Школској олимпијади у Новом Саду, на републичком такмичењу у гимнастици, наше гимнастичарке екипно заузеле 2.место! Честитамо нашим сребрним девојкама и желимо још пуно лепих успеха!

ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА-РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ У КОШАРЦИ

У оквиру републичког такмичења Школска олимпијада, јуче и данас одржано је такмичење у кошарци. Наш округ представљала је женска кошаркашка екипа Гимназије Пирот, и у великој конкуренцији, у тешкој групи, са спортским гимназијама из Београда и Новог Сада, заузела поштовања и честитки вредно, седмо место у Републици. Честитамо нашим девојкама и њиховом професору физичког, Бојану Јовановићу.

ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ У ТРШИЋУ

У недељу, 26. маја, одржано је републичко такмичење из српског језика и језичке културе у Вуковој Спомен школи у Тршићу. Нашу школу на овом такмичењу представљале су три ученице другог разреда, које су уједно биле и једине представнице нашег округа међу средњошколцима, и оствариле су запажене резултате – СофијаЂорђевић (5. место), Андреа Костић (6. место) и Миона Бранковић (6. место). Честитамо ученицама и на самом учествовању и на резултатима којима су показале своје знање матерњег језика. Њихов ментор је професорка Бранка Тановић Савић.

РЕПУБЛИКО ТАКМИЧЕЊЕ КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА-НОВИ УСПЕСИ ГИМНАЗИЈАЛАЦА

На републичком такмичењу Књижевна олимпијада, одржаном у Сремским Карловцима, наши ученици освојили су одличне резултате.
У другом разреду ученице Сара Ђокић и Мила Костић освојиле су 2. место, а ученица Теодора Ивановић освојила је 5. место. Њихов ментор је професорка Бранка Тановић Савић.
У трећем разреду ученица Анђела Божиловић освојила је 2. место, а Анђела Јанићијев освојила је 3. место. Ученице Наталија Петровић и Миња Пенчић освојиле су 4. место. Њихов ментор је професорка Бисерка Костић.
Честитамо ученицима и њиховим менторима на изванредним резултатима.

СЈАЈАН УСПЕХ НАШИХ УЧЕНИКА-ДВЕ ТРЕЋЕ НАГРАДЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

У Новом Пазару је у суботу, 20.априла, одржано републичко такмичење из математике. И овде су гимназијалци остварили одличне резултате. Матурант Јанко Стефановић, ученик 4/3, освојио је 3.награду. Његов ментор је професорка математике Јања Јовановић. Страхиња Пешић 3/5, ученик специјализованог одељења за рачунарство и информатику, освојио је, такође, 3. награду. Његови ментори су професори Марија Поповић и Милош Манић. Ђорђе Џонић 3/5 и Огњен Миланов 1/5 су добли похвале, за поен, односно два, измакла им је награда. И такмичар Огњен Антић 4/3 показао је одлично знање. Ови резултати показатељ су посвећеног рада наших ученика и професора, и велике љубави према математици као науци. Настављамо традицију успешних ученика и врсних математичара у Гимназији Пирот.
ПО ШКОЛИ СЕ ЂАК ПОЗНАЈЕ!

МАТУРАНТ ГИМНАЗИЈЕ, ЈАНКО СТЕФАНОВИЋ, ОСВОЈИО ТРЕЋУ НАГРАДУ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ФИЗИКЕ

7.4.2024.

Јанко Стефановић, ученик четвртог разреда Гимназије Пирот, јуче је у Математичкој гимназији у Београду, на републучком такмичењу из физике, у великој конкуренцији у бета категорији освојио 3.награду. Захваљујући овом свом великом успеху, Јанко ће бити ослобођен полагања пријемног испита на техничким факултетима. Његов ментор је професорка физике, Нина Јовановић. Наставља се неговање традиције успешних ученика, такмичара и сјајних људи у Гимназији Пирот.

ANDREA KOSTIC PRIMILA NAGRADU

Danas, 04.04.2024. su u Ambasadi Švajcarske u Srbiji i u prisustvu predstavnika Francuskog instituta uručeni sertifikati i prigodne nagrade pobednicima u frankofonom diktatu u kategoriji osnovnoškolaca, gimnazijalaca, učenika Francuske škole u Beogradu i studenata francuskog.Naša učenica dvojezičnog odeljenja Andrea Kostić II4 je apsolutni pobednik u kategoriji gimnazijalaca sa samo jednom napravljenom greškom u pisanju teksta koji je bio filozofske prirode i za koji mnogi kažu da je po svojoj konotaciji iznad srednjoškolskog nivoa.

ШКОЛСКА 2022/23

Изузетни резултати гимназијалца на пролећном кросу

На Градском кросу одржаном 13.05.2023. ученици Гимназије остварили су следеће резултате:
1.разред :
Софија Јовичић – 2. место
Петар Тошић – 2. место
2.разред :
Вера Ђорђевић- 2. место
Нађа Иванов – 3. место
Михајло Ђорђевић- 2. место
Момĉило Колић – 3. место
3. разред :
Јана Ћирић – 1. место
Даница Игњатовић – 2. место
Јелена Манић – 3. место
4. разред
Дуња Ћирић – 2. место
Никола Бранковић – 1. место
Димитрије Дурмишевић – 2. место
Честитамо свим ученицима!

Фото:приватна архива Ане Толић и Драгане Јовичић.

Пројекат Молекуларна биологија на француски начин

На позив Српског друштва за молекуларну биологију, а у сарадњи са Француским институтом петоро ученика Гимназије Пирот учествује у пројекту Молекуларна биологија на француски начин. Пројекат се реализује на Биолошком факултету у Београду и поред ученика наше школе учествују и ученици из Ниша и Новог Сада.

Велики успех наше ученице Мирјане Јончић на наградном конкурсу "Шантићева реч"

Мирјана Јончић, ученица првог разреда специјализованог одељења за сценске и аудио-визуелне уметности, освојила је 3. место на овогодишњем литерарном конкурсу „Шантићева реч 2023“, који је организовала ОШ „Алекса Шантић“ из Београда, на тему „Породица је моја сигурна лука“. На конкурсу је учествовао велики број ученика из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Северне Македоније. Мирјана Јончић, која је већ постигла и међународно признање на литерарном међународном такмичењу младих талената у Бугарској, и сада је постигла изванредан резултат у категорији прозног рада, обрађујући тему која је изузетно важна у данашњици и шаљући снажну поруку својим вршњацима о неопходности очувања чврстих веза унутар породице, која је једина сигурна лука и уточиште свима.

Ученици Гимназије учествовали су на 23. конкурсу Огранка Вукове задужбине Друштва за неговање духовних вредности „Вук Караџић“ Ниш. Писани су радови којима је обележено 210 година од рођења Петра Петровића Његоша, 120 година од рођења Јована Јовановића Змаја, 80 година од смрти Јована Дучића и 130 година од рођења Милоша Црњанског. 
 Троје ученика  четвртог разреда Кристина Станковић  4/1, Јана Пешић 4/2 и Константин Јовичић 4/5, учествовали су у свечаној додели диплома и књига у свечаној сали Универзитета у Нишу. Ментор ученика је др Сузана Јовановић. На конкурсу су учествовали ученици из читаве Србије. На додели су прочитани изабрани радови. И указано је на значај који су ови великани српске књижевности имали за српску културу. Похваљени су ученици који су веома зрело и надахнуто писали своје радове.

Ђорђе Џонић освојио трећу награду на државном такмичењу из математике

Дана, 22.04.2023. је у Смедереву одржано државно такмичење из математике. Ђорђе Џонић, ученик 2/5, специјализованог одељења за рачунарство и информатику, освојио је трећу награду и медаљу. Његов ментор је Ивана Делчев. Ученици Дени Костић 1/5, Јанко Стефановић 3/3, Петар Поповић 4/5 и Никола Младеновић 4/3, такође су остварили добар резултат, јер им је веома мало недостајало до трећег места, тј. награде. Њихови ментори су професорке математике Тамара Ђокић Марковић, Јања Јовановић, Андријана Ђорић и Ивана Делчев.

Нови успех Гимназијалца Немање Крстића

Дана, 12.03.2023. је одржан међуокружни ниво Националне еколошке олимпијаде. Немања Крстић, ученик четвртог разреда билингвалног одељења Гимназије Пирот, са максималних 100 поена, пласирао се на републички ниво овог такмичења. Његов ментор је Александра Здравковић, професорка биологије.
Гимназија Пирот-школа која учи!

Општинско такмичење из историје

У суботу, 11.03.2023.године у Економској школи одржано је општинско такмичење из историје. За окружни ниво такмичења, пласирали су се следећи ученици наше школе:
Први разред: Марта Влатковић, Сара Ђокић, Даница Савић, Мила Костић, Лазар Милић. Сви ученици освојили су треће место. Њихов ментор је професор Владица Тошић.
Други разред:
Друго место – Огњен Воиновић, Јана Јеленковић, Наталија Петровић, Анђела Јанићијев, Ана Тодоровић, Катарина Тошић, Јања Цолић.
Треће место- Алекса Андрејев, Лука Ранчић, Андреј Јаначковић, Миња Пенчић, Ива Ристић, Василије Јовановић. Ментор ученика професорке Ана Пејчић и Марија Ђорђевић.
Трећи разред: Страхиња Цуцин и Алекса Васић, треће место. Ментор ученика професор Владица Тошић.
Четврти разред:
Прво место- Анастасија Костић
Друго место- Михаило Живковић и Катарина Митић
Треће место- Анита Ђорђевић, Димитеије Дурмишевић, Урош Јончић, Александра Петровић. Ментор ученика професорка Ана Пејчић.
Честитамо нашим ученицима и њиховим менторима!

Општинско такмичење из српског језика и језичке културе

На општинском такмичењу из српског језика и језичке културе, одржаном 25. јануара 2023. године, ученици Гимназије Пирот изборили су следећи пласман за Окружни ниво такмичења:
Први разред – прво место: Миона Бранковић, Сара Ђокић, Андреа Костић. Директни пласман има ученица Софија Ђорђевић. Ментор ученица је професорка Бранка Тановић Савић.
Други разред – прво место: Владана Благојевић, Ања Петровић, Наталија Петровић, Анђела Јанићијев, Анђела Божиловић. Директни пласман има ученица Миња Пенчић. Њихов ментор је професорка Бисерка Костић.
Други разред – прво место: Вера Ђорђевић, Ђорђе Џонић; треће место: Михајло Ђорђевић. Њихов ментор је професор Милош Соколовић.
Трећи разред – друго место: Душан Маринков. Директни пласман има Марија Манић. Њихов ментор је професорка Јасмина Манић.
Четврти разред – прво место: Анђела Мицић. Директни пласман има Кристина Станковић. Њихов ментор је професорка др Сузана Јовановић.
Наши ученици- наш понос, а Гимназија- симбол знања и васпитања!

На међуокружном такмичењу у кошарци које је 23.2. 2023.одржано у спортској хали Кеј, наша женска кошаркашка екипа освојила је прво место и изборила пласман на републичко такмичење. Њихов професор је Драган Ђорђевић.

Књижевна олимпијада

Дана, 11 фебруара је у нашој школи одржано такмичење Књижевна олимпијада-општински ниво. Учествовали су ученици Техничке школе и Гимназије Пирот.
 За окружни ниво такмичења, из Гимназије, пласирали су се:
I разред, ментор професорка Бранка Тановић Савић: 
Прво место: Миона Бранковић, Сара Ђокић, Мила Костић, Милица Мадић, Саша Петровић и Теодора Ивановић.
Друго место: Тијана Нешић и Невена Јончић.
II разред, ментор Бисерка Костић, проф.
Прво место: Ива Ристић, Ана Тодоровић и Петар Видановић.
Директан пласман: Јана Јеленковић, Јелена Спасић, Наталија Петровић, Миња Пенчић, Катарина Тошић, Анђела Божиловић, Анђела Јанићијев, Владана Благојевић и Ања Петровић.
II разред, ментор Милош Соколовић:
Прво место: Марко Пешић, Момчило Колић и Страхиња Пешић.
III разред, ментор Јасмина Манић:
Директан пласман: Марија Манић
IV разред, ментор др Сузана Јовановић:
Прво место: Катарина Митић и Петра Видановић.
Друго место: Анђела Тошић
IV разред, ментор Бисерка Костић:
Директан пласман: Немања Крстић и Марика Пешић.
 

Такмичење Best in English у нашој школи

Данас, 30.11.2022. ученици наше школе су учествовали у највећем онлајн такмичењу енглеског језика у Европи -Best in English.Такмичење се одржава већ десет година,а намењено је ђацима узраста од 15 до 19 година.
О величини и признатости овог такмичења говори чињеница да је прошле године учествовало 25000 ученика из 1200 школа и преко 30 земаља.
Наша школа активно узима учешће од 2016.године,а данас је око 70 ученика преко својих школских рачунара имало прилику да тестира своје знање из енглеског језика и буде део овог лепог искуства. Професори ученика су Марија Петровић, Мила Рураљ и Нина Мартиновић.

У дворани Културног центра у Београду,  Тањи Денчић ученици 2.разреда специјализованог одељења за сценске и аудио- визуелне уметности уручена је  награда за освојено 2.место на БЕОСЕФ-овом фестивалу средњошколског филма. Наши професори- Милош Соколовић, професор сценских уметности и Марко Филиповић, професор аудио- визуелних уметности, добили су од организатора  конкурса Захвалнице за допринос на пољу ових наставних области. То је велика награда и велико признање за нашу школу, с обзиром на то да ово специјализовано одељење у школи постоји тек  годину и по, и биће велика мотивација за наше  ученике и професоре на овом пољу.

Прва награда на конкурсу Уметнику у част

Дана, 2.11.2022. у Београду у ГО Врачар, нашој ученици Кристини Станковић уручена је 1. награда, на конкурсу Уметнику у част. Кристина је на овој свечаности прочитала своју песму и добила велике похвале и аплаузе жирија, организатора и публике. Њен ментор, професорка Сузана Јовановић, добила је захвалницу, а наша школа је добила високе похвале.

Наши ученици су понос наше школе.

"У ципелама бруцоша- стрепње и очекивања"

 
Опет лепе вести из наше школе 🎉🌟
На конкурсу за кратки есеј на тему  „У ципелама бруцоша- стрепње и очекивања“, који је расписао Департман за педагогију Филозофског факултета у Нишу, прву награду освојила је наша ученица Софија Денчић, ученица IV2, а трећу награду Оља Костић, ученица IV1. Њихов ментор је професорка Сузана Јовановић.

ШКОЛСКА 2021-2022

NAGRADA CRVENOG KRSTA SRBIJE

Dana,13.06.2022. u Beogradu, dodeljene su nagrade učesnicima konkursa Krv život znači koji svake godine raspisuje Crveni krst Srbije. Naš učenik Janko Stefanović II3 osvojio je I nagradu u kategoriji kratki video zapis. Njegov profesor je Aleksandra Zdravkovic, profesor biologije.  

НОВИ УСПЕСИ ПИРОТСКИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА- УСПЕШНО ЗАОКРУЖЕНА ТАКМИЧАРСКА ГОДИНА

                Овогодишња такмичарска сезона за Гимназију Пирот заокружена је на најбољи могући начин. 
                Данас, 29.маја у Сремским Карловцима одржано је републичко такмичење Књижевна олимпијада. Наше ученице постигле су изузетан успех: Уна Антић, ученица  4/3 освојила је друго место-ментор, професорка Бранка Тановић Савић;  Анђела Божиловић и Владана Стојановић, ученице првог разреда, освојиле су такође друго место, а Анђела Јанићијев, ученица првог разреда, освојила је треће место-њихов ментор је професорка Бисерка Костић. Остали ученици остварили су запажене резултате.  
Такође данас, у Новом Саду одржано је републичко такмичење из биологије, на коме је Данило Ташков, ученик 4/3, у великој конкуренцији освојио солидно осмо место. Његов ментор је Александра Здравковић, професорка биологије.
На фотографијама су такмичари из књижевне олимпијаде и биологије са својим професоркама.

Успех пиротских гимназијалаца на Међународном испиту познавања француског језика ДЕЛФ

По дванаести пут у нашем граду, традиционално у Гимназији у Пироту, одржан је међународни испит познавања француског језика Школски ДЕЛФ.

Сâм испит се састоји од писменог и усменог дела којим се процењује функционално знање из француског језика, а испитивачи не могу бити предметни наставници ученика.

Стечена диплома ДЕЛФ призната је у целом свету и трајно је важећа.

Ове године на ДЕЛФ је изашло петнаесторо гимназијалаца и сви су успешно положили а шесторо њих ниво Б2, највиши ниво Школског испита ДЕЛФ. Трошкове испита за десеторо билингвалаца међу њима финансирала је компанија Tigar Tyres као део традиционалне сарадње са Гимназијом.

                                                                                                                                                                                    Славица Мијалковић, професор француског језика и књижевности,

                                                                                                                                                                                                                                   коодинатор испита ДЕЛФ за град Пирот

 

УСПЕХ ПИРОТСКОГ ГИМНАЗИЈАЛЦА НА РЕПУБЛИЧКОЈ СМОТРИ У ОБЛАСТИ МУЛТИМЕДИЈЕ

На Републичкој смотри ФИЛМић у области мултимедије, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Центра за развој и примену науке, технологије и информатике, ученик Гимназије Пирот, Немања Крстић освојио је другу награду за монтажу и анимацију (специјална категорија). Његов ментор је професорка Рачунарства и информатике Ирена Видановић.

Смотра је део иницијативе Partners in Learning којом компанија Microsoft жели да омогући активнију улогу ученика у креирању медијских материјала и популарише овај вид дигиталне писмености у школи, кроз сарадњу са ученика са наставником-ментором на изради пројеката.

Смотра представља прави изазов за ученике, али и наставнике Информатике и рачунарства, Технике и технологије , као и за све друге наставнике јер се од учесника очекује креативан приступ у раду, оргинални садржаји у виду играних и анимираних филмских секвенци, висок степен познавања софтверских алата и хардверске опреме, као и способност презентовања сопсвеног рада.

На финални ниво је стигло  26 филмова који су преглегани и оцењени од стране стручног жирија. Најбољи радови, као и њихови ментори ће бити награђени наградама које је су обезбедили Министарство просвете и технолошког развоја,  Фимек –  Факултет за економију и инжењерски менаџмент и Правни факултет за привреду и правосуђе као суорганизатори и спонзори. И ове године, Филмски фестивал у Равном Селу врши избор ученика који ће учествовати на истом.

Велики успех нашег ученика на Републичком такмичењу из математике

На државном такмичењу из математике, одржаном у Шапцу, наши ученици остварили су запажене резултате, а Петар Поповић, ученик 3/5, специјализованог одељења за рачунарство и информатику, освојио је другу републичку награду. Његова менторка је Александри Влајковић, професорка математике.

ПИРОТСКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ У РИТМУ УСПЕХА НА РЕПУБЛИЧКИМ ТАКМИЧЕЊИМА

Успех на Државном такмичењу из географије

На републичком нивоу такмичења Национална географска олимпијада, ученик Гимназије Пирот, Немања Крстић освојио је бронзану медаљу (3. место) у конкуренцији од 50 школа у Србији, од првобитно пријављених 1056 такмичара за школски ниво и стекао могућност пласмана за Европску олимпијаду следеће године. Завршни ниво такмичења одржан је у наставно-научној бази Географског факултета на Копаонику и околним локацијама од 13. до 15. маја. Писани, теренски и мултимедијални тест обједињују примењену географију и симбиоза су и актуелних географским проблема. Писани део је захтевао познавање свих дисциплина географије, као и актуелних геоекономских, геополитичких и еколошких проблема и претњи. Теренски део, који је трајао 5 сати, захтевао је способност оријентације, просторног планирања, контролисања опасности, али и познавање петрологије, биологије, орнитологије, метеорологије и термодинамике. Обилазак терена уз студенте и асистенте је био од суштинске важности за решавање писаног дела теренског рада. Писани део теренског рада се састојао из израде просторног плана, SWOT анализе, решавања проблемских задатака објективног типа из картографије горе наведеног терена, геодинамичких прорачуна, будући да се ради о трусном подручју, као и термодинамичких прорачуна за анализу степена ризика и индекса настанка геодинамике физичких процеса, пре свега у пирокластичним и кварцлатитним стенама. Последњи део, мултимедијални тест, кога чине 40 питања са 4 понуђена одговора, покрива све области географије, као и актуелне проблеме целокупног друштва. Ментор нашег ученика је Братислав Крстић, професор географије.

Успех на Државном такмичењу из физике

На Државном такмичењу из физике 14. и 15. маја, одржаном у Београду, ученик другог разреда Гимназије Пирот Јанко Стефановић, у великој и квалитетној конкуренцији, освојио је другу награду, а ученик четвртог разреда Глигорије Петронијевић добио је похвалу. Запажено учешће на такмичењу имали су и Алекса Васић (други разред)  и Петар Поповић (трећи разред). Њихови ментори су Нина Јовановић и Мирјана Еленков, професорке физике.

Успех на Државном такмичењу из српског језика и језичке културе

На Државном такмичењу из српског језика и језичке културе 15. маја, одржаном у Тршићу, ученица другог разреда Гимназије Пирот Марија Манић освојила је треће место. Њен ментор је Јасмина Манић, професорка српског језика и књижевности. Миња Пенчић (први разред – ментор: Бисерка Костић) и Кристина Станковић (трећи разред – ментор: др Сузана Јовановић) такође су биле учеснице на републичком такмичењу у изузетно јакој и квалитетној конкуренцији свих средњошколаца.

Успех на конкурсу „Крв живот значи“

На конкурсу „Крв живот значи“, у организацији Црвеног крста, ученик другог разреда Гимназије Пирот Јанко Стефановић освојио је I републичку награду за кратак филм који је снимио на ову тему. Као награду, Јанко је добио десетодневно летовање у Баошићима у Црној Гори.

Успех на књижевном конкурсу Вукове задужбине у Нишу

Поводом конкурса Вукове задужбине 13. маја,  у згради Бановине у Нишу је уприличена свечаност на којој су награђени наши ученици трећег разреда: Константин Јовичић, Кристина Станковић и Немања Крстић, њихова професорка др Сузана Јовановић и наша Гимназија.

Рад Константина Јовичића биће штампан у часопису „Млада Даница“.

 

УСПЕХ УЧЕНИЦЕ ПИРОТСКЕ ГИМНАЗИЈЕ НА ОКРУЖНОЈ СМОТРИ РЕЦИТАТОРА

 На Окружној смотри рецитатора Пиротског округа Тања Денчић, ученица првог разреда специјализованог одељења за сценске и аудио-визуелне уметности Гимназије Пирот, освојила је прво место у категорији старијег узраста и пласман на Републичку смотру рецитатора „Песниче народа мог“, која ће се одржати 13. и 14. маја у Ваљеву.

Тања Денчић рецитовала је „Писмо госпођи Хелги“ Ђоке Стојчића. Њен ментор је Бисерка Костић, професорка српског језика и књижевности.

 

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ

У суботу, 9. априла, у Гимназији Пирот одржано је окружно такмичење из српског језика за ученике свих разреда средњих школа. Троје ученика Гимназије Пирот изборило је пласман за републичко такмичење, које ће се ове године одржати 15. маја у Тршићу.

У првом разреду на државни ниво такмичења пласирала се: Миња Пенчић. Њен ментор је: Бисерка Костић, професор српског језика и књижевности.          

У другом разреду на државни ниво такмичења пласирала се: Марија Манић. Њен ментор је: Јасмина Манић, професорка српског језика и књижевности.

У трећем разреду на државни ниво такмичења пласирала се: Кристина Станковић. Њен ментор је: др Сузана Јовановић, професор српског језика и књижевности.

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

POHVLA ZA NEMANJU KRSTIĆA NA KONKURSU KATEDRE ZA ROMANISTIKU UMETNIČKO-FILOLOŠKG FAKULTETA U KRAGUJEVCU

Učenik Nemanja Krstić III4, učestovavao je na konkursu „Moj kolaž govori francuski“ u oprganizaciji Kragujevačkog  univerziteta i pohvaljen je za kreativnost svog rada. 
Mentor: mr Ivica Panić

VELIKI USPEH NAŠEG UČENIKA ĐORĐA DENKOVIĆA NA KONKURSU "AVENIR-BUDUĆNOST"

Učenik Đorđe Denković III3 učestvovao je na konkursu « Avenir – Budućnost » i osvojio specijalnu nagradu. Na ovaj način je data prilika mladima da razmišljaju o razvoju Evrope, kroz pisani rad na francuskom jeziku.
Učenici su morali da daju odgovor na sledeće pitanje:
– Po Vašem mišljenju, šta bi trebalo da budu prioriteti Evrope u narednih deset godina ? 
Cilj konkursa je :
• promovisanje nastave francuskog jezika,
• jačanje osećaja pripadnosti evropskoj porodici,
• i doprinos zaključcima koje će Srbija izložiti u okviru Konferencije za budućnost Evrope.
Mentor učenika: mr Ivica Panić

МЕЂУОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ

На међуокружном такмичењу из хемије, одржаном у Нишу 9. априла, у Гимназији „Бора Станковић“, ученик другог разреда Гимназије Пирот Лука Митић изборио је пласман на републички ниво такмичења из хемије у категорији теста и научно-истраживачког рада.

Лука Митић је поред запаженог резултата на тесту, представио и свој научно-истраживачки рад на тему: Одређивање мутноће и pH вредности пијаће воде. Приликом израде рада, све лабораторијске анализе рађене су школској лабораторији Гимназије Пирот.

Републичко такмичење из хемије одржаће се у Београду, почетком маја.

Ментор нашег ученика је: Бранкица Савић, професорка хемије.

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

МАТЕМАТИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ „МИСЛИША 2022“

На такмичењу „Мислиша 2022“ деветоро пиротских гимназијалаца остварило је запажене резултате.

У првом разреду трећу награду освојили су: Пенчић Миња и Џонић Ђорђе, а похвале: Андрејев Алекса, Манчић Христина и Пешић Марко.

У другом разреду трећу награду освојили су: Ранчић Мила, Стефановић Јанко и Стефановић Огњен, а похвалу: Величков Елена.

Ментори ових ученика су: Александра Влајковић и Миљана Живковић, професори математике.

Математичко друштво „Архимедес“ доделило је захвалницу Гимназији Пирот за учешће на такмичењу „Мислиша 2022“ и спровођење такмичења у школи 10. марта 2022. године. Александри Влајковић, профорки математике, додељена је захвалница координатору за сарадњу и помоћ у спровођењу овог математичког такмичења.

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

ПОЗИВ ДРУШТВА ФИЗИЧАРА ЗА ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

Четворо ученика Гимназије Пирот добило је позив Друштва физичара Србије за републички ниво такмичења из физике.

На државни ниво такмичења из физике учествоваће: Јанко Стефановић II разред, Алекса Васић II, Петар Поповић III и Григорије Петронијевић IV.  

Ментори наших ученика су: Нина Јовановић и Мирјана Еленков, професори физике.

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

ОПШТИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА

У суботу, 26. марта, у Народној библиотеци у Пироту организована је општинска смотра рецитатора. Четири ученице Гимназије Пирот пласирале су се за окружни ниво такмичења: Тања Денчић (први разред), Мина Јовановић (други разред), Даница Панов (трећи разред) и Емилија Николић (четврти разред).

Ментори ученица су: др Сузана Јовановић, Бисерка Костић, Јасмина Манић и Бранка Тановић Савић, професорке српског језика и књижевности.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

У недељу, 27. марта, у Техничкој школи оджано је окружно такмичење из енглеског језика. Троје наших ученика остварило је запажене резултате: Oгњен Јовановић (треће место), Вања Mилошевић (треће место) и Зана Поповић (треће место), сви ученици IV1. Њихов ментор је Мила Рутаљ, професорка енглеског језика.

У складу са процедуром такмичења, у наредним данима Друштво за стране језике и књижевности Србије рангираће и упутити позив најуспешнијим ученицима за републички ниво такмичења из енглеског језика.

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

У недељу, 27. марта, у Гимназији Пирот одржано је Општинско такмичење из физике за ученике свих разреда средњих школа. Једанаесторо ученика Гимназије Пирот остварило је запажене резултате.

Прво место остварили су: Анђела Јанићијевић I разред, Јанко Стефановић II (прва награда), Петар Поповић III (друга награда).

Друго место остварили су: Алекса Васић II (трећа награда) и Никола Младеновић III (трећа награда).  

Треће место остварили су: Огњен Антић II (похвала) и Ђорђе Денковић III (трећа награда).

Похвале остварили су: Миња Пенчић I, Сава Потић II, Огњен Стефановић II и Григорије Петронијевић IV.

Ментори наших ученика су: Нина Јовановић и Мирјана Еленков, професори физике.

У складу са процедуром такмичења, у наредним данима Друштво физичара Србије прегледаће радове ученика, рангирати и упутити позив најуспешнијим ученицима за републички ниво такмичења из физике.

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

                                                                 РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ

У недељу, 20. марта, у Београду је одржано регионално такмичење из географије. Запажени резултат и пласман на републички ниво такмичења остварио је Немања Крстић, ученик трећег разреда Гимназије Пирот. Његов ментор је професор географије Братислав Крстић.

ИЗУЗЕТАН УСПЕХ ПИРОТСКОГ ГИМНАЗИЈАЛЦА НА ФЕСТИВАЛУ ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА И СТВАРАЛАШТВА ЗА ДЕЦУ НИШКЕ ОПШТИНЕ МЕДИЈАНА

На тринаестом по реду литерарном и ликовном конкурсу „Фестивала дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу“ у организацији нишке општине Медијана, ученик пиротске гимназије Страхиња Пешић освојио је другу награду у конкуренцији средњошколаца. На занимљиву тему овогодишње ликовне смотре под називом „Наглавачке“, Страхиња је одговорио у необичној форми, апстракцијом на фотографском папиру. Ментор ученика је професор ликовне културе, Миодраг Кутлешић.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ

                                                                   ВЕЛИКИ УСПЕХ ЗА НЕМАЊУ КРСТИЋА

У суботу, 19. марта одржан је финални ниво РАФ изазова у програмирању организованог од стране  Рачунарског факултета у Београду и Друштва математичара Србије, већ четрнаесту годину. Ученик трећег разреда наше школе Немања Крстић освојио је похвалу и 6. место у конкуренцији од 150 ученика, колико је и пласирано у финални део у оквиру 3Д видео, МЕЛ (Maya Embedded Language) и објектно-оријентисаног програмирања. Задатак је био да се пред комисијом одбрани рад, који је и квалификован за финални део такмичења, а након тога реше конкретни проблемски задаци, задати од стране комисије на лицу места. Ментор ученика је професорка Ирена Видановић.

 ИЗУЗЕТНИ РЕЗУЛТАТИ УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ ПИРОТ СА ОКРУЖНОГ ТАКМИЧЕЊА КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА

У недељу, 20. марта, у Гимназији Пирот је одржано Окружно такмичење Књижевна олимпијада за ученике свих разреда средњих школа из Округа. Ученици Гимназије Пирот су остварили запажене резултате, пласиравши се у великом броју за даљи ниво такмичења. Чак четрнаесторо пиротских гимназијалаца, из свих разреда, остварило је запажене резултате и пласман на републички ниво такмичења.

У првом разреду на републички ниво такмичења пласирале су се ученице: Јана Јеленковић, Наталија Петровић, Катарина Тошић, Ања Петровић, Анђела Божиловић, Владана Благојевић, Јелена Спасић, Анђела Јанићијев, Миња Пенчић. Ментор ових ученика је професорка српског језика и књижевности Бисерка Костић.

У другом разреду на републички ниво такмичења пласирала се ученица Марија Манић. Ментор ове ученице је професорка српског језика и књижевности Јасмина Манић.

У трећем разреду на републички ниво такмичења пласирала се ученица Марика Пешић. Ментор ове ученице је професорка српског језика и књижевности др Сузана Јовановић.

У четвртом разреду на републички ниво такмичења пласирале су се три ученице: Лана Спасић, Неда Костић и Уна Антић. Ментор ових ученица је професорка српског језика и књижевности Бранка Тановић Сави

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРОГРАМИРАЊА

У недељу, 27. фебруара, у Гимназији Пирот одржано је Окружно такмичење из програмирања  за ученике свих разреда. Седморо пиротских гимназијалаца остварило је трећу награду у А категорији.

У другом разреду то је  ученик Сава Потић, у  трећем разреду су  ученици Петар Поповић и Василије Станчић, а у  четвртом разреду ученици Петар Ранчић, Емилија Николић, Александар Госпавић и Ана Маринковић.

Ментор ових ученика је: Ненад Костић, професор информатике и програмирања.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ

У недељу, 27. фебруара, у Економској школи одржано је Општинско такмичење из историје за ученике свих разреда средњих школа. Чак петнаесторо ученика Гимназије Пирот изборило је пласман за окружно такмичење које ће се одржати 19. марта.

У првом разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Анђела Јанићијевић, Јана Јеленковић, Огњен Воиновић, Миња Пенчић, Петар Видановић, Катарина Тошић, Василије Јовановић, Момчило Колић, Лука Ранчић и Алекса Андрејев.

У другом разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Марија Манић, Лука Митић и Огњен Антић.

У четвртом разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Михајло Павловић и Марко Крстић.

Ментори наших ученика су: Ана Пејчић и Владица Тошић, професори историје.

 

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ

У суботу, 26. фебруара, у Гимназији Пирот одржано је Општинско такмичење из географије. На регионални ниво такмичења пласирало се 20 ученика од првог до четвртог разреда. Регионални ниво такмичења (Национална географска олимпијада) одржаће се 19.3.2022. у Београду.

У првом разреду на регионални ниво такмичења пласирали су се: Миња Пенчић, Петар Видановић, Анђела Јанићијев, Василије Јовановић, Милош Ранчић и Марко Ранчић.

У другом разреду на регионални ниво такмичења пласирали су се: Тара Стојановић, Софија Минић, Вуксан Мадић и Михајло Ђорђевић.

У трећем разреду на регионални ниво такмичења пласирали су се: Александра Петровић, Димитрије Дурмишевић, Урош Јончић, Дуња Минчић, Ђорђе Денковић, Саар Баранес, Матеја Џунић и Немања Крстић.

У четвртом разреду на регионални ниво такмичења пласирали су се: Вељко Ћирић и Михајло Тошић.

Ментори ученика су: Весна Видачић и Братислав Крстић, професори географије.

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ

У суботу, 26. фебруара, у Гимназији Пирот одржано је Општинско такмичење из српског језика за ученике свих разреда средњих школа. Деветоро ученика Гимназије Пирот изборило је пласман за окружно такмичење.

У првом разреду на окружни ниво такмичења пласирале су се: Анђела Јанићијев, Миња Пенчић, Ања Петровић и Сташа Стојановић. Њихов ментор је: Бисерка Костић, професор српског језика и књижевности.          

У другом разреду на окружни ниво такмичења пласирале су се: Марија Манић, Мила Ранчић и Ана Стаменовић. Њихови ментори су: Јасмина Манић и Бранка Тановић Савић, професори српског језика и књижевности.

У трећем разреду на окружни ниво такмичења пласирала се: Кристина Станковић. Њен ментор је: др Сузана Јовановић, професор српског језика и књижевности.

У четвртом разреду на окружни ниво такмичења пласирала се: Исидора Антић. Њен ментор је: др Сузана Јовановић, професор српског језика и књижевности.

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

У суботу, 19. фебруара, у Гимназији Пирот одржано је Окружно такмичење из математике за ученике свих разреда средњих школа. Петоро пиротских гимназијалаца остварило је запажене резултате и пласман на републички ниво такмичења.

У првом разреду на републички ниво такмичења пласирали су се: Христина Манчић и Ђорђе Џонић. Ментор ових ученика је: Миљана Живковић, професор математике.

У другом разреду на републички ниво такмичења пласирао се: Јанко Стефановић. Ментор овог ученика је: Александра Влајковић, професор математике.

У трећем разреду на републички ниво такмичења пласирали су се: Петар Поповић и Никола Младеновић. Ментори ових ученика су: Александра Влајковић и Миљана Живковић, професори математике.

 

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

У суботу, 19. фебруара, у Гимназији Пирот одржано је Општинско такмичење из физике за ученике свих разреда средњих школа. Чак тринаест ученика Гимназије Пирот изборило је пласман за окружно такмичење које ће се одржати за три недеље.

У првом разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Анђела Јанићијевић, Петар Видановић, Страхиња Пешић и Миња Пенчић.

У другом разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Јанко Стефановић, Огњен Антић, Алекса Васић, Сава Потић и Огњен Стефановић.

У трећем разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Петар Поповић, Ђорђе Денков и Никола Младеновић.

У четвртом разреду на окружни ниво такмичења пласирао се: Григорије Петронијевић.

Ментори наших ученика су: Нина Јовановић и Мирјана Еленков, професори физике.

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

 

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ КЊИЖЕВНЕ ОЛИМПИЈАДЕ

У суботу, 12. фебруара, у Гимназији Пирот одржан је општински ниво такмичења из Књижевне олимпијаде за ученике свих разреда средњих школа. Учествовало је осморо ученика: 2 из трећег разреда, 1 из другог, 5 из првог. Њихови ментори су Бисерка Костић, Сузана Јовановић, Јасмина Манић  и Бранка Тановић Савић. Поред  ученика који су се у суботу такмичили, три ученика четвртог разреда и четири ученика првог разреда имају, према пропозицијама, директну проходност на окружно такмичење. Окружно такмичење  ће бити одржано 20. марта, такође у Гимназији Пирот.

У првом разреду на окружни ниво такмичења пласирале су се: Јана Јеленковић, Наталија Петровић, Катарина Тошић, Ања Петровић, Анђела Божиловић, Владана Благојевић, Јелена Спасић, Анђела Јанићијев и Миња Пенчић.

У другом разреду на окружни ниво такмичења пласирала се: Марија Манић.

У трећем разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Марика Пешић и Немања Крстић.

У четвртом разреду на окружни ниво такмичења пласирале су се: Неда Костић, Лана Спасић и Уна Антић.

Наши ученици су својим резултатима потврдили да добру књигу увек чини добар читалац!

 

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

 

У суботу, 5. фебруара, у Гимназији Пирот одржано је Општинско такмичење из математике за ученике свих разреда средњих школа. Пиротски гимназијалци остварили су запажене резултате и пласирали се на окружни ниво такмичења.

У првом разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Петар Видановић, Христина Манчић, Страхиња Пешић, Марко Пешић, Ђорђе Џонић, Немања Живковић, Јанко Веселиновић, Момчило Колић и Михајло Ђорђевић.

У другом разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Душан Костић, Сава Потић, Огњен Стефановић, Алекса Васић, Огњен Антић, Јанко Стефановић и Мила Ранчић.

У трећем разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Петар Поповић, Василије Станчић, Константин Јовичић, Никола Младеновић, Марика Пешић и Ђорђе Денковић.

У четвртом разреду на окружни ниво такмичења пласирали су се: Глигорије Петронијевић, Уна Антић, Ана Маринковић и Матија Илић.

Ментори наших ученика су професори: Александра Влајковић, Миљана Живковић и Тамара Ђокић Марковић.

Са уверењем да је један од најзначајних аспеката интелектуалног васпитања развој математичког мишљења код ученика, поносни смо на резултате наших ђака и рад наших професора са њима.

 

Центар за комуникацију Гимназије Пирот

                                           Додела награда у Народној библиотеци за литерарне радове

Две ученице Гимназије Пирот, Катја Пејчић (други разред) и Лана Спасић (четврти разред), награђене су трећим местом на литерарном конкурсу „Иво Андрић – писац за сва времена“, који је организовала Народна библиотека у Пироту поводом шездесет година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу. Радови наших ученица су одабрани као једни од најуспешнијих међу седамнаест радова ученика средњих школа из неколико градова Србије. Ученицама су уручене награде у просторијама Народне библиотеке у Пироту, а награђени радови су још једном показали да свесрдна преданост уметности лепе речи, разумевање света дела и дубоки ететски доживљај прочитаног – увек нађу остварење у литерарно негованој речи наших ученика.

                                                       УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ УЧЕНИЦИМА ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

 

                       Дана, 25.11.2020. године, у свечаној сали Гимназије Пирот , уручене су награде најуспешнијим ученицима који су учествовали на наградном литерарном, ликовном и фото конкурсу под називом  „Гимназија Пирот-школа за сва времена“, организован поводом 142.рођендана  школе.  Комисија за оцењивање  радова, у саставу: Сузана Јовановић, Бисерка Костић, Јасмина Манић, Бранка Тановић Савић, Милош Соколовић-професори српског језика и књижевности, и Миодраг Кутлешић-професор ликовне културе, имала је одговоран и нимало лак задатак да све радове прегледа, прочита, анализира  и одреди најбоље. Много је квалитетних, оригиналних, креативних и занимљивих радова пријављено. Показали сте вољу, зрелост, маштовитост, љубав према школи, стваралаштву и уметности уопште.

 Резултати конкурса су следећи:

 У категорији литерарних радова:

1.место деле Константин Јовичић 3/5 за најбољи прозни рад, написан у сажетој есејистичкој форми, и Немања Крстић 3/4  за песнички рад, богат сликовитим метафорама и зрелим песничким надахнућем.

2.место припало је Владани Благојевић 1/4 за оригинално написано дело у епистоларној форми.

3.место -Марија Манић  2/3, за искрен младалачки доживљај школе.

 

У категорији ликовних радова:

1.место –Јулијана Крстић 3/5

2.место деле Милица Гацев 3/1 и Сара Игњатовић 2/1

3.место деле Мина Тодоровић 2/3 и Анђелика Виденовић 1/3

Специјалну награду добио је Ђорђе Денковић 3/3

 

У категорији фотографије:

1.место Наталија Росић 2/3

2.место Јанко Стефановић 2/3

3.место Индиа Џунић 1/2

 

За све награђене ученике и њихове предметне професоре у свечанoj сали школе организован пригодан коктел и  уручене награде најуспешнијима.

Свим награђеним ученицима од срца честитамо, надамо се будућим квалитетним резултатима и успесима и радујемо се свакој стваралачкој активности ученика и професора.