ГИМНАЗИЈА ПИРОТ

Приредбе , академије и изложбе

ШКОЛСКА 2023-2024

СВЕТ ЈЕ ПОЗОРНИЦА

У препуној Свечаној сали, ученици наше Гимназије су поводом Светског дана позоришта а као допринос обележавању 145 година постојања Гимназије Пирот, вечерас извели занимљив драмски игроказ чији је мото „Свет је позорница“. Најпре се симболичном песмом, “Исповест глумца”, представила ученица Мирјана Јончић, а на нашој малој позорници у Свечаној сали уживали смо у представи “Љубав је само реч”, у режији ученика Андрије Рачића, док сценарио потписују Петра Ристић, Мирјана Јончић, Магдалена Тодоровић, Сенка Пешић и професор Милош Соколовић, сценографију: Јана Илић и Маша Стаменовић, костимографију: Леа Костић, дизајн звука: Лека Ђорђевић и Сенка Пешић, а техничку подршку пружили су ученици Индиа Џунић, Јована Стојановић, Леа Костић и Лека Ђорђевић. Дизајн за плакат урадила је ученица Маша Крстић. Глумачки ансамбл чине ученици 1. и 2. разреда сценских одељења и ученици који похађају драмску секцију под менторством професора Милоша Соколовића. Ученике су громким аплаузом снажно подржали њихови другови, професори, родитељи и наши суграђани, а посебну подршку, својим присуством представи, дале су глумице Народног позоришта Пирот, Даница Митић и Александра Стојановић.

ШКОЛСКА 2022-2023

Виртуелна изложба фотографија ученика 4/1 поводом Дана школе
Припремио мр Ивица Панић,професор француског језика
Данас је у препуној свечаној сали наше школе одржана свечана академија „Прича тече даље, и причању краја нема“. Академија је започела извођењем академске химне Gaudeamus igitur, у извођењу школског хора под диригентском палицом професорке Јелене Лазаревић. Водитељи програма, матуранти Сташа и Огњен, креативно и сигурно водили су причу… Госте је на самом почетку поздравила директорка школе, Ивана Костадиновић, и, између осталог, истакла важност и допринос Гимназије, да се Пирот и преко њених некадашњих и садашњих ученика и професора, потврђује као самосвесна средина пуна могућности и изузетних способности….А онда је прича настављена…. читањем најуспешнијег рада на наградном конкурсу поводом Дана школе- Седам обраћања Гимназији Пирот, интерпретацијом стихова „Библиотека“ и „Писмо госпођи Хелги“, стиховима на француском и руском језику, казивањем одломка из романа „На Дрини ћуприја“ на енглеском језику, латинским цитатима, уз пратњу клавира и гитаре…балетска тачка „Сањарење“ у извођењу ученица првог разреда, чланица балетског студија Фортуна, одломци из беседе „О причи и причању“…фантастични аранжмани песама „Неки нови клинци“, „Девојко мала“ и „Слушај љубав како долази“, опет у извођењу школског хора. Сара, Тања, Лука, Мирко, Даница, Сташа, Душан, Мина, Марија, Катарина, Јована, Наталија, Јелена, Мирјана, Петра…Програм су припремили професори српског језика и књижевности, страних језика и уметности, а координатор целе манифестације је Бисерка Костић, професор. Присуствовали су ученици, некадашњи и садашњи професори, представници локалне самоуправе и Пиротског округа, директори школа, установа, компанија, представници Савета родитеља и Школског одбора, сарадници и пријатељи наше школе.
На свечаности су уручене и Захвалнице Граду Пироту и компанији Тигар Тајерс, за велику подршку и несебичан допринос раду школе.
Фото: Илија Пејчић Лика

Новогодишња збрка

Вечерас је у Свечаној сали школе специјализовано одељење за сценске и аудио- визуелне уметности првог разреда извело веселу представу „Новогодишња збрка“, за децу запослених у нашој школи, и за своје школске другове. На припреми представе, са ученицима је радио Милош Соколовић, професор сценских уметности. Било је разиграно, насмејано, ведро, а после представе Деда Мраз је деци поделио пакетиће 🎁🎄🎇
Срећна Нова 2023!

ШКОЛСКА 2021-2022

                                         ТРАДИЦИОНАЛНА ХУМАНИТАРНА  ПРЕДСТАВА ГИМНАЗИЈЕ ПИРОТ

Традиционална новогодишња хуманитарна акција Ученичког парламента Гимназије Пирот одржана је ове године 23.12. 2021. године са почетком у 12 часова у Свечаној сали Гимназије Пирот. Хуманитарна акција је ове године одржана у сарадњи са Ротари клубом из Пирота, уз подршку Центра за социјални рад у Пироту, градских јавних предузећа и установа културе, у циљу даривања пакетића деци Основне школе са домом ученика за децу без родитељског старања „Стрелац“, корисницима Центра за социјални рад, деци на лечењу у Општој болници Пирот и ученицима основне школе у селу Звонце.

Тим поводом, поред доделе пакетића, организована је и новогодишња представа за поменуту децу под називом „Сви чекамо Деда Мраза“, коју су припремили ученици специјализованог одељења за сценске и аудио-визуелне уметности, са својим професорима српског језика и књижевности и сценских уметности, Бисерком Костић и Милошем Соколовићем. Организацију  новогодишње представе помогли су и ученици Ђачког парламента заједно са професорком Александром Здравковић. Фотографије је урадио Вуксан Мадић, ученик другог разреда.

Гимназијалци су још једном потврдили да имају племенито срце, не заборављајући да наше „мало“ неком значи много!

                                                                                           Година јубилеја

                                                                                                           200  ГОДИНА  од рођења великог руског писца

                                                            ФЈОДОРА  МИХАЈЛОВИЧА  ДОСТОЈЕВСКОГ

                                                                                                                                          1821 – 2021

                                                                                                      прилика за корелацију међу предметима 

                                                                                      Идејни творац: Марина Вацић, проф. руског језика и књижевности

                                                                                Главни и одговорни мотиватор: Миодраг Кутлешић, проф. ликовне културе

                                                                                   Реализатори: талентовани и креативни ученици Гимназије Пирот