ГИМНАЗИЈА ПИРОТ

САРАДЊА СА ЛОКАЛНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ

26.1.2024.
Данас је у скупштинској сали Града председник привременог органа мр Владан Васић најуспешнијим просветним радницима нашег града уручио Светосавска признања са златником и сребрњаком, и дипломе. Изузетно смо поносни и радосни што је Светосавско признање са златником понела наша колегиница, Бранка Тановић Савић, професор српског језика и књижевности. Актив професора српског језика и књижевности – др Сузана Јовановић, Бисерка Костић, Јасмина Манић, Бранка Тановић Савић и Милош Соколовић-добио је Диплому за изузетне резултате постигнуте у свом раду.
Успех сваког нашег професора, успех је целе школе, на радост и понос!
Фото: Илија Лика Пејчић

ПРИЈЕМ ЗА ГОСТЕ ИЗ МАКЕДОНИЈЕ У СВЕЧАНОЈ САЛИ ГРАДА

28.09.2023
У Свечаној сали Града, данас је, у име Града Пирота, госте из школе „Орце Николов“ и ученике – домаћине и професоре Гимназије, поздравио Милош Цолић, заменик градоначелника. Изразио је радост и задовољство што се овај и слични пројекти међународне сарадње реализују и у њима учествује Гимназија, али и друге пиротске школе. Истакао је важност повезивања са школама из других средина. То је учење и размена наставних искустава, али и упознавање културе, историје, традиције, језика и обичаја других народа. Директор скопске Гимназије Митко Димовски говорио је о томе колико се њихови ученици и професори осећају добродошло и пријатно у нашем граду и породицама у које су смештени. Директорка Ивана Костадиновић истакла је да ова десетогодишња сарадња даје резултате и да је већ покренута иницијатива и предузети кораци да се наше две школе повежу и у другим областима, а не само на плану билингвалне наставе.
Фото: Илија Пејчић Лика

Сложно, радно и радосно, "Очистимо Кеј"

Ученици 3/3 и 4/3 са својим професорима Снежаном Панчић, Бојаном Јовановићем, Зораном Јоцићем и директорком Иваном Костадиновић, учествовали су у акцији чишћења кеја, а у оквиру обележавања значајног јубилеја 100 година Кеја и међународне акције „Очистимо свет“ која се реализује у септембру сваке године. Реон Гимназије био је део од Љубавног до Великог моста на пазарској страни. На том потезу ученици су офарбали све клупице, сакупили смеће, испразнили корпице и очистили дрвеће и светиљке. Поред Гимназије, свака средња школа је такође имала свој реон на кеју.

НАШИ НАЈУСПЕШНИЈИ ТАКМИЧАРИ И УЧЕНИК ГЕНЕРАЦИЈЕ 2004/05. НА ПРИЈЕМУ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА: НЕМАЊА КРСТИЋ, ЂОРЂЕ ЏОНИЋ, МИЊА ПЕНЧИЋ, АНЂЕЛА ЈАНИЋИЈЕВ, СОФИЈА ЂОРЂЕВИЋ, МИОНА БРАНКОВИЋ, ДАНИЦА ИГЊАТОВИЋ, ЂОРЂЕ ДЕНКОВИЋ, САРА ЂОКИЋ, МАРИЈА МАНИЋ, ТЕОДОРА ИВАНОВИЋ, МИХАИЛО ЖИВКОВИЋ-ПОНОС И РАДОСТ НАШЕ ШКОЛЕ

Поводом наградног литерарног, ликовног и фото конкурса у част великог јубилеја 100 година од изградње Кеја, данас су на свечаности отварања купалишног комплекса на Сењаку, уручене награде најуспешнијима. Међу тридесетак најуспешнијих у свим узрастима, изузетне резултате освојили су наши ученици:
1.награда на литерарном конкурсу- Сара Ђокић 1/3,
3.награда на литерарном конкурсу- Немања Живковић 2/5.
1.награда на фото конкурсу- Страхиња Пешић 2/5
2.награда на фото конкурсу – Јована Стојановић 2/2
Честитамо награђеним ученицима и њиховим менторима Бранки Тановић Савић и Милошу Соколовићу.

Гимназијалци међу најбољим спортистима града, а екипно - Гимназија Пирот најбоља међу средњим школама

 
Градоначелник Пирота, Владан Васић, уручио је награде најуспешнијим ученицима спортистима за постигнуте резултате на такмичењима у школској 2022/23. години. Уручено је преко 30 награда ученицима основних и средњих школа у разним спортским дисциплинама, одбојци, кошарци, стрељаштву, стоном тенису, фудбалу, рукомету, гимнастици, џудоу, пливању, атлетици. Награђени су и најбољи спортисти по школама а додељене су и награде школама за свеукупне спортске резултате. Основна школа „8. септембар“ је свеукупни победник у категорији основних школа док је међу средњим школама прво место заузела наша Гимназија.
Градоначелник Пирота, Владан Васић, честитао је ученицима на постигнутим резултатима. „Представљате Пирот и овде и ван Пирота и то је велика част и обавеза а са друге стране ми желимо да стварамо спортску средину, спортску климу и да што већи број младих људи учествује у спортским активностима“ – рекао је градоначелник Васић.
Фото: Алекса Цакић

Сећање на пиротске Јевреје...

Ученици и професори Гимназије поштују и не заборављају... Шетња сећања... део обележавања 80 година страдања пиротских Јевреја

Израел Леви, пиротски Јеврејин кога је као дете 1943.спасила и сакрила породица тадашњег нашег суграђанина Љубе Љубеновића, у Сали Соколане евоцирао је своје детиње успомене и дао изјаву за медије. Данас је, поводом значајног јубилеја, посетио наш град. Заједно, ученици и професори  Гимназије  и осталих основних и средњих школа,  представници Градске управе,  градоначелник, директор Историјског архива, директори школа, професора историје, представници Јеврејских општина Ниш, Панчево, Сплит, Савеза Јеврејских општина, и наши суграђани, кренули су у Шетњу сећања, од Соколане у Гимназији, улицом Српских владара до Јеврејске улице где је одата почаст пред спомен обележјем Давидовом звездом, а затим улицама Књаза Милоша и Николе Пашића до Железничке станице где је одржан минут ћутања за све страдале Јевреје и положени цветови каранфила на пругу којом су последњи пут несрећни људи одведени у злогласни логор.
Фото:Илија Лика Пејчић

Веома смо поносни што су  наш, гимназијски хор и оркестар, под диригентском палицом професорке Јелене Лазаревић, интонирањем државне химне отворили свечану академију поводом Дана Града, „Пирот-Добро место за живот“ ✨

Ученици специјализованог одeљења за сценске  и аудио-визуелне уметности полазници су обуке „3Д продукција” коју организује Стартап центар у оквиру пројекта „План рада Стартап центра за 2022. годину”. Циљ ове обуке је упознавање ученика са основама 3Д продукције. Уколико се појави интересовање за детаљнија истраживања у овој области, ученици ће проширити своја знања након завршене средње школе на факултетима који се баве 3Д продукцијом.
Овај пројекат подржавају Град Пирот и Канцеларија министра за иновације и технолошки развој.
Текст и фотографија преузети са веб локације Стартап центра

Уручене награде најуспешнијим ученицима 

У свечаној сали Скупштине Града данас је заменик градоначелника, Милош Цолић, уручио награде најуспешнијим ученицима  спортистима. Из наше школе Даница Алексић 2.разред, проглашена је најбољом стонотенисерком, Братислава Игњатовић 2.разред-најбоља у баскету 3х3, Сара Јеленков 3.разред- најбоља пливачица и Никола Бранковић 3.разред- најбољи пливач. Њихови професори физичког су Зоран Јоцић, Милан Тошић, Миомир Станојевић и Драган Јовановић.
 

ФРАНЦУСКИ АМБАСАДОР У ПОСЕТИ ГИМНАЗИЈИ ПИРОТ

02.06.2022.

Данас је нашу школу посетио Њ.Е.француски амбасадор у Србији, Пјер Кошар са својим сарадницима, а у пратњи градоначелника Владана Васића и његових сарадника. Амбасадор је ученицима  4/4, билингвалног одељења,  поделио дипломе на француском језику, а разговарао је са управом школе и Тимом професора за билингвалну наставу. Пријему су присуствовали, поред представника француске амбасаде и Француског института, представници Града Пирота и ученици сва четири билингвална одељења  наше гимназије.

ПОСЕТА ИЗРАЕЛСКОГ АМБАСАДОРА ШКОЛИ

14.03.2022.
Данас је, поводом обележавања 79.годишњице страдања пиротских Јевреја,  амбасадор Израела у Београду, Јахел Вилан, са својим сарадницима боравио   у Пироту. У оквиру своје посете, и у пратњи представника локалне самоуправе, градоначелника Пирота, Владана Васића и његових сарадника, обишао је нашу Гимназију којој је Израелска амбасада у Београду донирала вредну рачунарску опрему. У Свечаној сали Школе, у присуству великог броја ученика и професора, приређен је пријем значајном госту коме је изражена велика захвалност на донацији, а затим је Његова екселенција, Јахел Вилан, обишао рачунарски кабинет Школе. Кабинет је опремљен са 16 потпуно нових рачунара. Најпре је госте, ученике и професоре, поздравила директорка Ивана Костадиновић и истакла да је повод за овај сусрет и сетан и пријатан. Сетан због евоцирања успомена на страдање пиротских Јевреја, који су баш из наше Соколане 1943.у ноћи између 12.и 13.марта одведени у логор Треблинка. Али повод сусрета је и пријатан и радостан јер је реч о племенитом гесту израелске амбасаде и вредној донацији школи. Амбасадор Вилан изразио је задовољство зато што је у нашем граду и нашој школи, и осврнуо се на дугогодишње пријатељство и везу два народа.
У обраћању ученицима Гимназије, градоначелник Пирота Владан Васић, најпре је подсетио на један од најмрачнијих периода у историји Пирота, страдање пиротских Јевреја, који су после хапшења доведени у Соколану Гимназије, ту заточени наредних седам дана, да би потом били транспортовани у злогласни логор Треблинка, одакле се нико није вратио. Градоначелник Васић је говорио и о Израелу, као веома развијеној и уређеној земљи, чија би искуства могао да искористи и наш град.
Директорка Гимназије, Ивана Костадиновић, оценила је да је донација рачунарске опреме изузетно вредна. Најпре, као једна веза са Израелском амбасадом, и као иницијатива и мотивација за неке нове почетке.

ПОСЕТА НАУЧНО- ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА У НИШУ

Гимназија Пирот и ЗИП центар за младе Пирот уз подршку Града и Кабинета министра за технолошке иновације су организовали посету наших ученика Научно-технолошком парку у Нишу. Матуранти наше школе, заједно са професором Љубомиром Милановићем,  имали су прилику да виде и сазнају нешто ново о новим, популарним и траженим занимањима у оквиру ИТ сектора, економије, пословања, дизајна и сличних занимања. Посета је организована 16. децембра 2021. године.

ДЕЦЕМБАР,2021                                                                       

                                                                    ГРАД ПИРОТ И ФДУ ИЗ БЕОГРАДА ПОТПИСАЛИ ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ

Директорка школе Ивана Костадиновић је као члан делегације Града Пирота присуствовала потписивању споразума о сарадњи између Града Пирота и Факултета драмских уметности у Београду. На тај начин су створене нове могућности за образовни и културни живот нашег града. Уговорена је и сарадња нашег специјализованог одељења за сценске и аудио-визуелне уметности са ФДУ.