ГИМНАЗИЈА ПИРОТ

КАД ПОРАСТЕМ, БИЋУ... ГИМНАЗИЈАЛАЦ 📚

Гимназија Пирот је данас, у сврху промоције науке, образовања и уметности, у Соколани, организовала по пети пут, ГимПи фест-фестивал науке и уметности. Мото овогодишње манифестације је „КАД ПОРАСТЕМ, БИЋУ… „, а ученици свих гимназијских смерова у сарадњи и уз подршку својих професора, за све наставне предмете припремили су пројекте, презентације и изложбе. Најпре је све присутне поздравила ученица 3/1 Јана а онда се ученицима и гостима обеатила Ивана Костадиновић, директорка школе. О подршци Града и важности оваквих манифестација говорила је Милица Голубовић, помоћница градоначелника. ГимПи фест 2024. намењен је ученицима основних школа, њиховим родитељима и наставницима, као и свим нашим суграђанима које интересују наука и уметност, представљене на креативан и занимљив начин. На 13 штандова представиле су се наставне области: математика, хемија, физика, биологија, програмирање, страни језик (француски и енглески), социологија, филозофија, психологија, историја, географија, хор и школски оркестар, сценске и аудио-визуелне уметности, и међународна сарадња. У публици је било доста ученика пиротских основних и средњих школа, родитеља, представника локалне самоуправе, округа, установа културе и других привредних организација. За посетиоце који су учествовали у наградној игри, уз подршку Пријатеља школе, обезбедили смо и припремили занимљиве и вредне награде. Имена награђених објавићемо у понедељак, 8.априла.

Обележен Национални дан књиге у Гимназији Пирот

Поводом обележавања Националног дана књиге, у Гимназији Пирот организована је традиционална читалачка акција „Читајмо гласно“ на часовима српског језика и књижевности и сценских уметности.
Читање је темељ писмености, културе и образовања, стога се ова акција одржава у готово свим школама и школским библиотекама с циљем да се јавним читањем оживе речи и дела великана светске и наше књижевности.
Уједно ова акција јесте симболични позив који упућује да је крајње време да се вратимо читању и библиотекама – местима развитка људског духа и уживања.

Билингвална настава-императив савременог образовања и наставног процеса

Ученице наше школе, Нина Петровић и Милица Голубовић, III4, ће током марта боравити у француским средњим школама. Оне су изабране на конкурсу Француског института, да заједно са својим вршњацима из осталих градова у Србији у којима се одвија билингвална настава на француском језику, учествују у програму 1 mois en France / 1 mois en Serbie (Месец дана у Француској / Месец дана у Србији). Нина Петровић ће током ових месец дана похађати француску средњу школу Lycée Follereau de Belfort, а Милица Голубовић Lycée Teyssier de Bitche. Ученице ће представљати свој град и своју школу у овим образовним установама, часове ће пратити у потпуности на француском језику и учествоваће у свим ваннаставним активностима. Током овог боравка у коме ће бити смештене у француским породицама, имаће прилику да усаврше своје знање француског језика, да се друже са својим вршњацима и да на најбољи могући начин упознају француску културу, а потом ће у мају, примити своје пријатеље код којих су биле смештене, који ће похађати наставу у нашој школи. Њихов ментор је професор Ивица Панић, професор француског језика.
 

У уторак, 14. фебруара, одржан је мултимедијални, интерактиван час, српског језика и књижевности, и уметности, у одељењу 4/1. У реализацији часа учествовале су професорке др Сузана Јовановић, Бисерка Костић, Јелена Лазаревић, психолог школе Тамара Кутлешић Станчић и школски библиотекар Братислава Цолић, и ученици 4/4, 4/5 и 2/2. Вече посвећено стиховима љубави, младости и лепоте живота.

Истраживање аутентичног покрета

Наша некадашња ученица Вања Жикић, мастер психолог и телесни психотерапеут под супервизијом, 10. и 11. фебруара је у нашој школи одржала уводно предавање и први час ваннаставне активности, секције „Истраживање аутентичног покрета кроз физички, експресивни и поетски театар“. Ова предавања и радионице одржаваће се једном недељно у нашој школи, у наредна три месеца, а намењене су свим гимназијалцима, и уопште свим нашим суграђанима, који желе да раде на себи и спремни су да се посвете креативном стварању кроз покрет.

Реализован јавни час српског језика и књижевности у школској библиотеци

У понедељак, 14. новембра 2022. године, одржан је јавни час са матурантима под слоганом „Научите пјесан“. Ученици су изражајно казивали стихове обрађених песама. Час је одржан у свечаној сали Гимназије, а присуствовали су педагог школе Мартина Маринковић и библиотекар Братислава Цолић. Стихови и овације још дуго ће одјекивати у срцима матураната. Мали песнички маратон осмислила је и реализовала професорка српског језика и књижевности др Сузана Јовановић. Читајте и уживајте у свакој песми и књизи…

ГИМНАЗИЈИ С ЉУБАВЉУ.....IV3

На Омладинском стадиону, у оквиру обележавања Дана школе, данас је одиграна кошаркашка утакмица између мушких екипа III и IV разреда. Победила је екипа IV разреда резултатом 32:29. Најбољи играч утакмице је Лазар Костић. Екипе су водили професори Зоран Јоцић и Драган Јовановић. Девојчице су навијале 😊
 

Егзотичан и интерактиван час биологије у специјализованом одељењу за сценске и аудио- визуелне уметности, код професорке Александре Здравковић

Инспирисани манифестацијом Ноћ истраживача, ученици су данас „угостили“ некадашњег ученика наше школе, Уроша Иванковића, који из хобија узгаја егзотичне, за наше поднебље необичне животиње. Донео је два питона, два кукурузна смука, две агаме и гекона. Урош је наше ученике упознао са сваком врстом- где живи, шта једе, колико може да порасте, како се размножава. Ученици су  фасцинирани, изразили жељу за новим приликама и видовима овакве интерактивне и очигледне наставе. Природа и свет у њој нуде безброј могућности за откривање и учење, на различите креативне и занимљиве начине.

Пријем за ученике-учеснике републичких такмичења и њихове менторе

27.05.2022.
Данас је у свечаној сали школе, директорка Ивана Костадиновић организовала пријем и пригодан коктел за ученике-учеснике републичких такмичења и њихове менторе. Поздрављајући све присутне, истакла је да су се ученици Гимназије такмичили ове године из српског језика и језичке културе, књижевне олимпијаде, у рецитовању, из енглеског језика, историје, географије, физике, математике, хемије, биологије, програмирања, у атлетици, малом фудбалу. Од школских, преко окружних до републичких такмичења, број такмичара је близу 300. Много је наставних области, ангажованих наставника, гостовало се у много градова. Припреме за такмичење изискују много сати вежбања, одрицања и стрпљења. Требало је уложити и много снаге да се ученицима и менторима омогући одлазак на такмичења.
 Гимназија је ове школске године била домаћин општинских и окружних такмичења из књижевне олимпијаде, језичке културе, математике, физике, биологије, геграфије, што је такође зхтевало добру организацију и сразмерне трошкове. 
Клицало се ове године Петру Поповићу за друго место на републичком такмичењу из математике  и трећем из програмирања, Јанку Стефановићу за друго место из физике, Немањи Крстићу за бронзу на Националној географској олимпијади  и смотри у области мултимедије, Ђорђу Денковићу за награду на конкурсу „Будућност Европе“, Марији Манић за треће место у Тршићу на такмичењу из језичке културе,  Уни Антић, Анђели Божиловић и Владани Благојевић за друго место и Анђели Јанићијев због трећег места на књижвној олимпијади у Сремским Карловцима, Данилу Ташкову због осмог места из биологије у Новом Саду, Емилији Николић јер нас је представљала на конференцији у Церну. Поред награђениих, свако учешће на било ком такмичењу и пласман за републички ниво, велики је успех. Подршка ученицима били су предметни професори: Александра Влајковић, Миљана Живковић, Ненад Костић, Нина Јовановић,  Мирјана Еленков, Бранкица Савић, Братислав Крстић, Ирена Видановић, Ивица Панић, Јасмина Манић, Бранка Тановић Савић, Бисерка Костић, Александра Здравковић, Сузана Јовановић, Владица Тошић, Ана Пејчић. Сви ученици  који су се нашли раме уз раме са најбољима у земљи, на свим овим такмичењима, без обзира на пласман, заслужују све похвале и једно велико „Браво“ за труд, марљив рад, вежбање, учење  и стрпљење. Професори су ту увек да подрже рад, вољу, мотивацију својих ученика.
Честитке свим ученицима и њиховим професорима!

Ученици Гимназије Пирот одазвали су се иницијативи Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се у наставној седмици од 11. до 15. априла, у школама у Србији, у оквиру образовно-васпитног рада, планирају активности и садржаји којима би се ученици подсетили значаја имена и дела Доситеја Обрадовића.

Дан сећања на највећег српског просветитеља и првог министра просвете, 10. април, ученици одељења II4, прославили су и обележили на часу српског језика и књижевности низом активности – прављењем колажног паноа за просторију школе; подсећањем на битне чињенице из Доситејевог живота и рада; рецитовањем најзначајнијих сегмената из Доситејевих књижевних дела;  као и прављењем кратког филма у коме су ученици истакли најважније сегменте просветитељске мисије Доситеја Обрадовића, као и његов допринос развоју културе, духовности, књижевности и образовања у Србији.

ПРИПРЕМА ЗА ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ

26.03.2022.

Данас су у нашој школи одржане припреме за међуокружно такмичење из хемије, које ће се одржати 9.априла. Два наша ученика данас су вежбала у школској хемијској лабораторији, уз подршку ментора, проф.Бранкице Савић. Ученик 2/3 Лука   Митић припрема истраживачки рад на тему Мерење ph вредности и мутноћа воде за пиће, два узорка, који ће бранити на такмичењу. Ученик 3/4 Немања Крстић припрема истраживачки рад на тему  Биолошка потрошња кисеоника. На међуокружно такмичењу у Нишу учествоваће једанаест наших ученика, а њихови ментори су професорке хемије- Бранкица Савић и Снежана Панчић.

Poseta Narodnom pozorištu Pirot

Specijalizovano odeljenje za scensku i audiovizuelnu umetnost, sa profesorom Markom Filipovićem, imalo je posetu Narodnom pozorištu Pirot, gde su se učenici upoznali sa kratkim istorijatom pozorišta i njegovog načina funkcionisanja, od pripreme predstave do premijere. U obilasku pozorišta prisustvovali su direktor pozorišta Gradimir Filipović, rediteljka Ana Gligorović, scenografkinja Dunja Kostić, kao i tehnički deo Narodnog pozorišta, koji trenutno priprema predstavu „Kralj Ibi“ pomenute rediteljke. Na kraju posete bilo je razgovora o nastavku međusobne saradnje Narodnog pozorišta i Gimnazije Pirot.

ШКОЛСКИ ХОР И ОРКЕСТАР

После дуже паузе, због епидемиолошке ситуације, пробе школског хора и оркестра се настављају!
Школски хор и оркестар воде професори Јелена Лазаревић и Дејан Николић.
Са вечерашње пробе.
Тренуци опуштања, растерећења од свакодневних школских задатака и обавеза, и уживања у уметности.

ПОСЕТА АРХЕОЛОШКОГ МУЗЕЈА НА ЧАСУ БИОЛОГИЈЕ

17.03.2022.

Ученици 4.разреда специјализованог одељења за рачунарство и информатику на часовима биологије, са професорком Љиљаном Танасковић,  проучавају  тематску целину  Еволуција и геолошка доба. Зато су данас посетили археолошку поставку на Калеу, експонате из различитих геолошких периода. Ученици су посматрали експонате и  заинтересовано пратили  предавање о различитим периодима, које је одржала Милица Илић, археолог у Музеју Понишавља.

Час физичког васпитања на градском клизалишту

Професор Драган Јовановић

Одељење 3/1

           Обележена шездесетогодишњица додељивања Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу.

Ученици двојезичног одељења другог разреда су на пригодан начин обележили  шездесетогодишњицу додељивања Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу. Ученици су на часу српског језика и књижевности осмислили и направили креативни пано посвећен беседи „О причи и причању“, коју је Иво Андрић изрекао Нобеловом комитету у Стокхолму 1961. године. Пано садржи одабране цитате из чувене Андрићеве беседе о причи као нераздвојном чиниоцу људског живота и као непресушној потреби човека у било ком времену и на било ком поднебљу, као и одабране фотографије посвећене церемонији додељивања Нобелове награде и чувеној ћуприји на Дрини. 

Ученици нису заборавили ни хуманистичке поруке нашег нобеловца, показавши да разумеју племениту мисију и значај писања кроз дела са којима се сусрећу на часовима српског језика и књижевности.

                                                                     У СУСРЕТ НОВОЈ 2022. ГОДИНИ

Ученици Гимназије су својим фотографијама  украсили новогодишњу јелку у холу школе . Јелка је поклон ЈП Србија  Шуме из Пирота.