ГИМНАЗИЈА ПИРОТ

Књижевне промоције

ШКОЛСКА 2022-2023

Вечерас је у Свечаној сали школе одржана промоција два нова издања Историјског архива у Пироту: „Председници Градске општине Пирот 1918 – 1941“ и „Записници са седница суда Општине пиротске 1930-1931“. О књизи су говорили аутори- Давор Лазаревић, историчар, директор Историјског архива, и Предраг Видановић, историчар, виши архивиста, а модератор је била Сања Живковић, професор српског језика и књижевности.

ШКОЛСКА 2021-2022

                                            Промоција уџбеника руског језика „НИ ПУХА НИ ПЕРА!“

Наша школа имала је част да буде један у низу домаћина промоције уџбеника, чији су аутори водећи професори српске школе русистике. Реч је о уџбенику за почетно учење руског језика, али намењеном одраслима, који је рађен на савремен начин са модерном и иновативном методом учења и тако у најбољој могућој мери обезбеђује сигурно стицање комуникативних способности.

Сам назив уџбеника „ Ни пуха ни пера!“ је оригиналан, духовит и интригантан и у преводу значи „Срећно!“, изазива жељу да се макар завири у њега, а онај ко то учини, пожелеће да му се озбиљније посвети.

Руски језик је језик науке и културе и на њему су написана нека од најбољих дела светске књижевности. Према подацима УНЕСКА, један је од најпревођенијих језика, тако да знање руског може бити вишеструко корисно у свим областима.

Овај уџбеник има савремен приступ учењу и пре свега подразумева стицање комуникативних вештина, а уз то садржи ризницу знања из руске културе и даје слику свакодневног живота у Русији у разноврсним ситуацијама. Састоји се од 10 тематских целина са мноштвом дијалога и разноврсних вежби и садржи пример међународно признатог ТРК1 теста за ниво А1.

PDF верзија уџбеника, као и аудио материјал, доступни су за преузимање на линку https://www.nis.eu/ruski-jezik-udzbenik/.

Садржај уџбеника представила је професорка са Филолошког факултета у Београду, мр Бојана Сабо, један од чланова ауторског тима.

Наша школа већ 142 године прати токове савремене наставе и предосећа промене у просвети и друштву. Још 2003. године почели смо сарадњу са школама из Француске и Русије. Отворили смо посебно информатичко одељење, а од ове школске године имамо одељење за сценске и аудио-визуелне уметности. Настављамо да трагамо за новим облицима наставе и креативним решењима“, изјавила је Ивана Костадиновић, директорка Гимназије Пирот.

Владислава Деспотовић, експерт-координатор за спољне послове компаније НИС  је нагласила да компанија већ годинама ради на популаризацији руског језика у школама широм Србије и да промоција уџбеника „Ни пуха ни пера“ представља још један вид подршке настави руског језика гимназији у Пироту, као и  њеним  ученицима који већ годинама постижу сјајне резултате на бројним такмичењима из руског језика.

Проф. др Велимир Илић, управник Департмана за руски језик и књижевност на Филозофском факултету у Нишу, истакао је дугогодишњу и успешну сарадњу са Гимназијом  Пирот и компанијом НИС као значајним партнером из привреде.

На крају промоције представили су се и ученици наше школе кратким приказом на руском језику «Руска чајанка», чиме су показали своје уживање и задовољство због могућности учења истог у нашој школи.

Професорка руског језика, Марина Вацић, истакла је да се њен начин рада у потпуности поклапа са овако конципираним уџбеником, као и чињеницу да учење страног језика никако не сме бити чисто лингвистичко, већ мора да буде обогаћено и разним културолошким аспектима: «Учећи руски језик, ученици наше школе улазе у свет бреза, степа, руске зиме, мелодија Рјабинушке, Ивушке, Каљинке, упознају се са руском тројком и руском бањом, матрјошкама, сазнају ко је Мишка, шта су то хохлома, частушки, зашто је Петар Велики – велики и да Петербург има своје беле ноћи. Ако узмемо у обзир да су самовар и традиција пијења чаја нешто, на шта се прво помисли када се говори о култури и традицији руског народа, онда је за мене то нешто са чим се, учећи руски у нашој школи, морају упознати све генерације. У том смислу, први пут изведена представа «Русское чаепитие», 2011. године,  могу слободно рећи спектакл, који је окупио 36 учесника (ученика) , више пута је до данас прерађиван, прилагођаван и извођен у различитим приликама, и за ову прилику је посебно припремљен и, као и увек, уз посебан ентузијазам, сјајно извођење наших ученика. «

Промоцији уџбеника су, поред осталих гостију, присуствовали ученици, професори наше школе, професори са Филолошког факултета у Београду и Филозофског факултета у Нишу, директор Дома културе у Пироту – Мишко Ћирић, директорка Народне библиотеке Пирот – Надица Костић, начелница Пиротског округа – Драгана Тончић, као и заменик градоначелника Пирота – Милош Цолић.

На крају промоције представници компаније НИС су поделили 40 примерака овог уџбеника, као поклон, пре свега ученицима, али и гостима.